Sunt crocanți, aromați și delicioși care îmi aduc aminte de copilărie și de mesele din familie♥️
Pe vremuri se pregăteau la nunțile moldovenești, cumetrii sau chiar sărbători în sânul familiei. Acum tradiția acestor prăjiței s-au cam pierdut.
Astăzi am hotărât să-mi răsfăț familia cu acest desert delicios.
Rețeta pas cu pas:
✍️INGREDIENTE
- 250 gr de făină
- 2 buc. ouă
- 45 ml de coniac (sau whisky, rum, vodka fără miros)
- 1 plic de zahăr vanilat
- 3 gr de sare
- 30 gr făină pentru suprafața de lucru.
◾ P/u PRĂJIT:
- 1 litru de ulei.
◾ Decor:
- zahăr pudră după gust.
👩🍳MOD PREPARARE:
1️⃣ Într-un bol cerneți făina.
2️⃣ Faceți o mică adâncitură pe mijloc și adăugați ouăle, zahărul vanilat, sarea
3️⃣ Apoi coniacul - 📌Nu vă faceți griji, în timpul gătirii alburii de alcool se vor evapora, fără a lăsa nici un fel de urme. Alcoolul îl adăugăm în aluat pentru ca să ne iasă prăjițeii mai crocanți și la reducerea absorbției uleiului în timpul prăjirii📌
4️⃣ Amestecați totul până omogenizare.
5️⃣ După începeți să frământați până se desprinde aluatul de mâni și obțineți un aluat neted, și puțin vârtos (ca pentru paste).
📍 Adăugați puțină făină, dacă este nevoie pentru a obține consistența potrivită 📍
6️⃣ Rotunjiți aluatul și transferați-l într-un bol.
7️⃣ Acoperiți bolul cu folie alimentară. Lăsați să se odihnească timp de 15 minute.
8️⃣ După timpul necesar, răsturnați aluatul pe suprafața de lucru înfăinată.
9️⃣ Împărțiți aluatul în bucăți egale, de aproximativ 20 gr una.
🔟 Rulați fiecare bucată într-o bilă, apoi acoperiți-le cu un prosop sau folie alimentara, astfel încât să nu se usuce. Lăsați să se odihnească timp de 15 minute.
1️⃣1️⃣ MODELARE: Presărați făină pe suprafața de lucru, întindeți bine bucata de aluat, într-o foaie subțire aproximativ de 16 cm diametru.
1️⃣2️⃣ În felul acesta continuați să procedați cu toate biluțele de aluat.
1️⃣3️⃣ Acum cu ajutorul unei role de patiserie sau un cuțit, tăiați fiecare foaie în fâșii, fără să tăiați de la un capăt la altul.
1️⃣4️⃣ Într-o cratiță adâncă încălziți uleiul la temperatura de 175°C .
1️⃣5️⃣ Fâșiile de aluat, ridicați pe un băț de lemn (coadă de la o lingură de lemn) ¯\_ o fâșie se ridică, una se lasă.
1️⃣6️⃣ Acum transferați-i în cratița cu uleiul încins.
1️⃣7️⃣ În timpul prăjirii aluatul este rotit constant cu ajutorul bățului, astfel încât să aibă forma unui cuib.
1️⃣8️⃣ Prăjiți prăjițeii până devin aurii.
🥢Întoarceți prăjițeii din când în când, ca să fie prăjiți uniform.
1️⃣9️⃣ Scoateți prăjițeii prăjiți pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie, ca să eliminați excesul de ulei.
2️⃣0️⃣ Presărați prăjițeii cu zahăr pudră și sunt gata pentru a fi savurați.
Poftă bună alături de cei dragi♥️
Comentarii