Fotografia mea
Mariana Plotnic Codrean
Trento, Trentino-Alto-Adige, Italy

Tort IDEAL

Acest tort este cu o textură moale și o aromă ușoară de miere. Cremă de smântână cu umplutură de vișine ușor acrișoară. 🥰Uneori poate nu este ușor să facem un tort în condiții casnice - dar nici cel mai delicios tort cumpărat din magazin, nu poate fi comparat cu deserturile de casă. Rețeta pas cu pas:  ✍️ INGREDIENTE   - 100 gr miere de albine(în această rețetă am folosit mierea de salcâm) - 150 gr unt  - 1 linguriță de bicarbonat de sodiu(7gr) -1 linguriță de oțet - 2 buc. ouă medii (110-119gr) - 90 gr zahăr brun (puteți înlocui cu zahărul alb) - 1 lingură de rum (sau coniac, whisky, vodcă fără miros) - 490 gr făină+(10 gr p/u suprafața de lucru). ◾ CREMĂ  - 1,200 kg de smântână rece (gramajul p/u smântână este deja eliberată de zer) - 180 gr zahăr pudră - 1 linguriță esență de rom. 📍Crema se prepară din smântâna cu conținut de la 30% grăsime📍 ◾ UMPLEREA   - 200 gr vișină(proaspete sau congelate). ◾ CREMA ganache simplu: - 80 gr ciocolată albă - 40 ml frișcă lichidă de la 35% grăsi

BABA NEAGRĂ

 Un desert faimos și tradițional de la Nordul Moldovei, care în aspectul său aseamănă cu un fagure și cu o culoare brună caramelizată - nu conține nici o picătură de ciocolată sau cacao, dar prin timpul îndelungat de coacere ce întră în reacție bicarbonatul de sodiu cu chefir și ulei. 


Rețeta pas cu pas:

📃Conține ingrediente simple, însă pașii de pregătire sunt importanți și necesită respectați cu strictețe, pentru a obține textura cu bule mici. Dar rezultatul își merită efortul - este gustoasă, moderat dulce, moderat umedă și deosebit de moale de ți se topește în gură.


✍️INGREDIENTE

- 300 gr făină 

- 30 gr bicarbonat de sodiu 

- 300 gr zahăr 

- 150 ml ulei de floarea soarelui

-  250 ml chefir

- 8 gr zahăr vanilat (1 plic)

- 500 ml lapte 

- 25 ml coniac sau vodcă 

- 10 buc. ouă.

🌡Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

◾️P/u ungerea vasului(ceaun):

- unt, pesmeți _ atât cât acoperiți un strat subțire pe pereții vasului.


    👩‍🍳MOD PREPARARE

1️⃣ Pregătim un vas de copt antiaderent.

Eu am copt într-un ceaun de ciugun - este încă de pe vremuri, l-am cumpărat cu Soțul acum 30 de ani, când ne-am căsătorit🫶

🧈 Ungeți interiorul ceaunului cu unt, apoi presurați cu pesmeți.


2️⃣ Înfășurați ceaunul cu folie de aluminiu în 2-3 straturi. Astfel să nu se lipească prăjitura de pereții vasului.

3️⃣ Încălziți cuptorul la 200°C cu funcția sau simbolul sus-jos.

4️⃣ Acum adăugați bicarbonatul de sodiu în făină 


și amestecați-le bine.

5️⃣ Apoi amestecul de făina cu bicarbonatul de sodiu, cerneți-le într-un bol încăpător.


6️⃣ Puneți zahărul


și amestecați.

7️⃣ Turnați uleiul


și amestecați până la omogenizare.

8️⃣ După turnați chefirul,


amestecați bine, până obțineți un aluat omogen, asigurându-vă că nu sunt cocoloașe.

9️⃣ Adăugați și zahărul vanilat, amestecați.


🔟 Urmează să turnați laptele, amestecați bine, apoi adăugați coniacul și amestecați.


 

✔️Trebuie să amestecați până obțineți o compoziție lichidă și fără cocoloașe.


⏱️Lăsați pentru puțin timp deoparte și să batem ouăle.

1️⃣1️⃣ Într-un bol încăpător bateți bine ouăle cu mixerul, aproximativ timp de 8-10 minute. Dacă bateți cu mâna, va dura mai mult.


✔️Obțineți o consistență pufoasă.


1️⃣2️⃣ Acum ouăle bine bătute turnați-le ușor peste aluatul de lapte și amestecați.


🔖Aluatul trebuie sa-l amestecați ușor, pentru ca să nu se lase. 

Obțineți un aluat asemănător cu cel pentru clătite. În același timp este foarte aerat și spumos.


1️⃣3️⃣ Turnați compoziția lichidă în ceaun.


1️⃣4️⃣ Acoperiți-l cu folie de aluminiu și infășurați strâns marginile.


❗️În timpul coacerii nu se scoate de pe ceaun folia de aluminiu, ajută la blocarea gazelor înăuntru și la formarea bulelor mici.

1️⃣5️⃣ Dați în cuptorul preîncălzit la temperatura de 200°C cu funcția sau simbolul sus-jos. Coaceți pe treapta a doua de jos a cuptorului, timp de 1,5 oră. Apoi reduceți temperatura cuptorului la 120°C și continuați coacerea, încă timp de 1,5 oră.

❗️În timpul coacerii nu deschideți cuptorul. 

1️⃣5️⃣ După timpul de coacere stingeți focul și lăsați prăjitura în cuptor aproximativ timp de o oră. 

1️⃣6️⃣ Scoateți prăjitura din cuptor, îndepărtați folia de aluminiu și treceți cu un cuțit subțire de-a lungul părților laterale.


 

1️⃣7️⃣ Întoarceți prăjitura "Baba neagră" pe un platou.


🍰 Proporționați în felii


sau în cubulețe și serviți "Baba neagră"

 

👩‍🍳 Dacă totul a fost făcut corect obținem "Baba neagră" cu o textură cu bule mici plasate uniform.


 

Poftă bună alături de cei dragi!❤️




 


Comentarii

URMĂRITORI

POSTĂRI POPULARE ⬇️

Placinte la tigaie cu branza

Cornulete fragede după rețeta mamei mele

ALUAT de PLĂCINTE pufos

Placinte cu Dovleac la tigaie

Tort Muschi de Padure

Tort NAPOLEON cu crema plombir

PAMPUSTE de post cu usturoi

GOGOȘI ca în URSS

GEM DE CAPSUNI cu puțin zahăr, fără gelatină și conservanți

Faceți căutări în acest Blog⬇️