Gogoși sau Ponciki, ca în vremea sovietică - desertul copilăriei mele. Mulți își vor aminti de cozile de la chioșcuri pentru un răsfăț, delicios. Astăzi, gogoșiile sovetice, pot fi ușor preparate acasă din ingrediente simple și accesibile.
Rețeta pas cu pas:
✍️INGREDIENTE:
- 500 gr făină
- 300 ml apă
- 50 gr zahăr
- 15 gr drojdie proaspătă sau 5 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de sare
- 1 buc. ou
- 25 gr unt.
▫️P/u PRĂJIT:
- ulei.
▫️P/u ORNAT
- zahăr pudră, după gust.
👩🍳MOD PREPARARE
1️⃣ Într-un recipient mărunțiți drojdia proaspătă.
2️⃣ Apoi adăugați 1 linguriță de zahăr, 3 linguri de apă călduță. Amestecați până se dizolvă.
3️⃣ Acum adăugați 2 linguri de făină (apă, zahăr și făină: adăugați din cantitatea ingredientelor scrise)

4️⃣ Amestecați până se încorporează, acoperiți bolul cu peliculă alimentară. Lăsați la loc cald timp de 20 de minute, ca drojdia să se activeze și să-și tripleze volumul.
5️⃣ Între timp cerneți făina într-un bol încăpător.
6️⃣ După timpul necesar, când s-a activat drojdia, trecem la următorul pas: Într-un bol turnați apa caldă, zahărul, sarea. Amestecați până se dizolvă.
7️⃣ Apoi adăugați oul puțin bătut
și drojdia activată.
8️⃣ Amestecați până la omogenizare.
9️⃣ Turnați compoziția lichidă în bolul cu făină.
🔟 Amestecați, apoi adăugați untul topt,
dar nu ferbinte❗️ Începeți să frământați aproximativ timp de 10-15 minute. (Puteți frământă manual sau cu mixer planetar). Veți obține un aluat moale și lipicios.
🔖Aluatul pentru gogoși trebuie să fie foarte moale.
1️⃣1️⃣ Ungeți suprafața de lucru și mâinile cu puțin ulei, apoi răsturnați aluatul pe suprafața de lucru.
1️⃣2️⃣ Adunați-l puțin și transferați-l, într-un bol uns cu puțin ulei.
1️⃣3️⃣ Acoperiți bolul și lăsați la loc cald timp de 3 ore.
1️⃣4️⃣ În acest timp peste fiecare oră de creștere
- adunați-l și lăsați în continuare să crească.
1️⃣5️⃣ După trei ore de creștere a aluatului,
ungeți suprafața de lucru și mâinile cu puțin ulei. Apoi începeți să împărțiti aluatul în biluțe de câte 30 gr una. Am obținut 28 de bucăți.
🔖Aluatul este foarte lipicios și trebuie să vă ungeți mâinile constant cu ulei.
1️⃣6️⃣ Acoperiți biluțele cu o peliculă unsă cu puțin ulei, ca să nu se lipească de aluat. Lăsați să se odihnească timp de 20 de minute.
1️⃣7️⃣ După timpul necesar, în fiecare biluță faceți o gaură în mijloc și foarte delicat întindeți puțin aluatul.
🔖Se recomandă să le modelați pe toate, apoi să le prăjiți.
1️⃣8️⃣ Turnați ulei într-o tigaie, ar trebui să fie mult ulei - gogoșii trebuie să plutească liber în ulei. Nivelul uleiului să fie până la mijlocul gogoșilor.
1️⃣9️⃣ Prăjiți gogoșii la foc mic spre mediu
pe ambele părți până se rumenesc.
🔖Verificați nivelul uleiului din tigaie și adăugați periodic.
2️⃣0️⃣ Transferați gogoșii gata prăjiți pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie,
ca să eliminați excesul de ulei.
2️⃣1️⃣ Presarați gogoșii cu zahăr pudră și sunt gata pentru a fi savurate...
🍩 Gogoșii - Ponciki sunt la fel, cum îmi amintesc din copilărie, pufoși și gustoși!
Sunt bogate în calorii, dar îmi plac foarte mult🥰
Poftă bună alături de cei dragi!❤️
Comentarii