Rețeta pas cu pas:
✍️ INGREDIENTE - p/u 12 bucăți cu diametrul 30 cm.
- 400 gr făină de calitate superioară (în această rețetă am folosit cu proteine 12,5%)
- 220 ml apă fierbinte
-1 linguriță de sare
◾ P/u întinderea foilor de aluat avem nevoie de:
- 35 gr amidon de porumb
👩🍳MOD PREPARARE
1️⃣ Într-un bol cerneți făina.
2️⃣ În recipientul cu apă fierbinte, adăugați sarea și amestecați până se dizolvă complet.
3️⃣ Acum turnați apa cu sarea în făină. Începeți să frământați repede cu ajutorul unei spatule.
4️⃣ Apoi adăugați uleiul.
5️⃣ Continuați să frământați cu spatula până se răcorește aluatul.
6️⃣ După ce s-a răcorit aluatul, frământați fără spatulă până obțineți un aluat omogen.
📌 Acest aluat nu necesită mult frământat, doar pentru 4-5 minute.
7️⃣ Răsturnați aluatul pe suprafața de lucru
și rotunjiți-l.
8️⃣ Acum înfășurați-l în folie alimentară.
9️⃣ Acoperiți-l cu un bol. Lăsați să se odihnească timp de 1 oră, la temperatura camerei.
🔟
După o oră de odihnă: Luați aluatul și începeți să-l întindeți cu mâinile-
- împachetați

părțile exterioare spre interior de 7-8 ori
1️⃣1️⃣ Rotunjiți aluatul.
1️⃣2️⃣ Înfășurați-l în folie alimentară și acoperiți cu bolul. Lăsați încă pentru 30 de minute să se odihnească.
📌 Acest repaus ajută la relaxarea glutenului și pentru a face aluatul mai elastic.
1️⃣3️⃣ După timpul necesar de odihnă: Luați aluatul și împărțiți-l în 12 bucăți egale.
1️⃣4️⃣ Rotunjiți-le.
🔖Împărțiți aluatul în numărul necesar de bucăți, în funcție de diametrul tigăii ce folosiți. În rețetă am folosit o tigaie cu diametrul de 28 cm🔖
1️⃣5️⃣ Acoperiți-le cu un prosop și lăsați timp de 10 minute să se odihnească.
1️⃣6️⃣ Luați două biluțe de aluat, întindeți-le puțin cu mâinile.
1️⃣7️⃣ Apoi treceți-le pe ambele părți în amidonul de porumb.
1️⃣8️⃣ Întindeți-le cu ajutorul unui sucitor
de aproximativ de 30 cm diametru.
1️⃣9️⃣ Acum pe suprafața foilor de aluat ungeți-le cu puțin ulei.
2️⃣0️⃣ Suprapuneți-le una peste alta cu partea unsă cu ulei.
2️⃣1️⃣ Apoi ușor întindeți cu mâinile pentru a scoate bulele de aer.
2️⃣2️⃣ Lăsați-le deoparte și continuați să pregătiți pe toate în așa mod.
✅ Am obținut 6 foi de aluat de câte două.
2️⃣3️⃣ Încingeți o tigaie antiaderentă: Puneți cu grijă foaia de aluat în tigaie
și folosiți o spatulă pentru a întoarce lavash-ul.
⏰Gătiți lavash-ul la foc mediu timp de 30-40 secunde pe fiecare parte sau până se formează niște bule mici aurii.
📌În timpul gătirii întoarceți lavash-ul de mai multe ori și cu ajutorul spatulei apăsați ușor pe foaia de lavaș, pentru a nu lăsa să formeze bulele mari de aer.
2️⃣4️⃣ Transferați lavash-ul pe un platou
și cât este fierbinte acoperiți-le cu folie alimentară și un prosop.
😇Aceasta asigură moliciunea foilor de lavaș.
⏰Lăsați la temperatura camerei să se răcorească.
⏳După ce s-au răcorit, desprindeți foile de lavash una de alta.
Am obținut:12 bucăți foi de lavash - subțiri și elastice.
🍽️ LAVASH-UL este gata de servit, îl puteți servi în mii de moduri diferite.
Vă las o rețetă aici pe blog pentru "SHAORMA" și "SOS" foarte gustoase!
📌Se va păstra lavash-ul bine la temperatura camerei până la 3-4 zile. În congelator până la 1 lună de zile: puneți lavash-ul între hârtie de pergament, apoi în pungi cu fermoar și sigilează.
Poftă bună alături de cei dragi!❤️
Comentarii