Baclava rețetă tradițională turcească sub formă de rulouri.
Din foi subțiri de aluat, cu nuci și sirop de miere + lămâie. Este cu adevărat un desert deosebit de delicios și irezistibil!
Rețeta:
✍️INGREDIENTE
- 500 gr făină
- 250 ml lapte - 50 gr unt
- 1 buc. ou
- un praf de sare
▪️Pentru umplutură
- 250 gr nucă - 50 gr migdale
- 300 gr zahăr pudră
- 0,5 linguriță de scorțișoară.
▪️Pentru sirop
- 250 ml apă - 200 ml miere
- 200 gr zahăr
- 2 linguri suc de lămâie
▪️Pentru a unge foile de aluat:- 200 gr unt topit
▪️Pentru a unge suprafața la rulourile de baclava înainte de coacere:- un gălbenuș de ou.
▪️Pentru ornat:
- fistic.
▪️Pentru suprafața de lucru:- amidon.
👩🍳MOD PREPARARE
1️⃣ Într-un bol cerneti făina, faceți o mică adâncitura în centru, adăugați oul, sarea, laptele cald, untul topit și începeți să frământați aluatul.
Frământați până obțineți un aluat moale, elastic și nelipicios.
2️⃣ Lăsați aluatul să se odihnească timp de 30 minute.
3️⃣ Între timp pregătiți umplutura:
Măcinați nucile, adăugați zahărul, scorțișoara - amestecați.
4️⃣ Pregătiți siropul: Într-o cratiță turnați apa, zahărul. Puneți la foc și fierbeți timp de 5 minute. Opriți focul, adăugați sucul de lămâie și mierea - amestecați bine.
Lăsați-l să se răcească la temperatura camerei.
5️⃣ Aluatul odihnit împărțiți în 24 bucăți egale, aproximativ 35 gr una. Rulați fiecare bucată.
6️⃣ Acoperiți biluțele cu foile alimentară pentru a nu se usca.
7️⃣ Presărați suprafața de lucru cu amidon, apoi luați o biluța întindeți cu sucitorul până devine o foaie subțire, aproape transparență.
Ungeți foaia de aluat cu untul topit,
presărați cu umplutură.
8️⃣ Folosind un bețișor subțire, rulați aluatul astfel încât,
aluatul care nu a fost presărat cu umplutură sa fie deasupra.
9️⃣ Strângeți ruloul într-un acordeon, scoateți de pe bețișor și introduceți capetele înăuntru.
1️⃣0️⃣ Aranjați rulourile de baclava pe o tavă de copt unsa cu unt.
Procedați astfel până terminați toate bucățile de aluat.1️⃣1️⃣ Amestecați gălbenușul cu o linguriță de lapte și ungeți suprafața la rulourile de baclava.
1️⃣2️⃣ Dați în cuptorul preîncălzit la temperatura de 200°C pentru 10 minute. Apoi micșorați temperatura la 160°C și coaceți aproximativ încă pentru 50 minute, până se rumenesc frumos.
1️⃣3️⃣ Scoateți tava din cuptor, turnați siropul la temperatura camerei peste rulourile de baclava fierbinți.
1️⃣4️⃣ Decorați cu fistic și lăsați să se absoarbă siropul in baclava mai bine de 8 ore.
▫️După părerea mea, cu cât se insiropeaza baclavaua mai bine cu atât e mai gustoasă.
Poftă bună alături de cei dragi!🥰
Comentarii