Astăzi gătesc icre de dovlecei, dietetic, sănătos, simplu și gustos.
Familia mea adoră această rețetă, o servim ca gustare, uns pe pâine proaspătă, cu piure de cartofi și multe combinații delicioase.
Rețeta pas cu pas:
✍️ INGREDIENTE
- 1 kg de dovlecei
- 500 gr morcovi
- 300 gr ceapă
- 80 ml ulei (8 linguri)
- 100 gr pastă de tomate
- 2 căței de usturoi- 1-2 frunze de dafin
- 1 linguriță boia de ardei dulce (după gust)
- 2 lingurițe de zahăr
- 2 lingurițe de sare
- piper negru măcinat - după gust
- 1 lingură de oțet 9% (dacă doriți să pregătiți icre de dovlecei pentru iarnă).
👩🍳MOD PREPARARE:
1️⃣ Dovlecii spălați, curățiți și tăiați în cuburi.
2️⃣ Curățiți și spălați ceapa. Tăiați în cuburi.
3️⃣ Morcovii spălați, curățiți și răzuiți pe răzătoarea medie. 4️⃣ Într-o tigaie mare cu pereți groși preîncălzită, turnați 15 gr de ulei (1,5 lingură) puneți dovlecelul. La foc mediu spre mic prăjiți/înăbușiți sub capac aproximativ timp de 20 minute. Amestecați la fiecare 4 minute. Timpul gătirii depinde de mărimea bucăților.
5️⃣ Dovleceii gătiți puneți într-un bol separat.6️⃣ Pregătiți tigaia să gătim ceapa: încălziți bine tigaia, turnați ulei 20 gr (2 linguri), puneți ceapa. La focul mic prăjiți/înăbușiți sub capac aproximativ timp de 15 minute. Amestecați la fiecare 3 minute. Cu 5 minute înainte să fie gătită ceapa, adăugați usturoiul tocat.
♦️ Este important ca toate legumele să nu fie prăjite! În caz contrar, icra de dovlecei v-a avea gust de prăjit.7️⃣ Puneți ceapa și usturoiul într-un bol separat. 8️⃣ Pregătiți tigaia să gătim morcovul: încălziți bine tigaia, turnați 30 gr de ulei (3 linguri), puneți morcovul. La foc mediu spre mic prăjiți/înăbușiți sub capac aproximativ timp de 20 minute. Amestecați la fiecare 4 minute.
9️⃣ Când morcovul este moale,
puneți dovleceii, ceapa cu usturoi.
1️⃣0️⃣ Apoi adăugați 15 gr ulei (1,5 lingură), pasta de roșii, boia, zahărul, sare și piper negru măcinat. Amestecați la fiecare 4 minute. La focul mic înăbușiți sub capac aproximativ timp de 20-25 minute.▫️ Cu cât legumele sunt mai moi, cu atât icra de dovlecei v-a fi mai uniform.
1️⃣1️⃣ Legumele înăbușite transferați-le într-un bol și lăsați-le să se răcorească puțin. Înlăturați frunza de dafin.
1️⃣2️⃣ Măcinați legumele cu un blender, până obțineți o piure omogenă.
👩🍳Dacă ți se potrivește consistenta rezultată, atunci icra de dovlecei este gata și poate fi servită imediat. Dacă nu, atunci puneți icra într-o tigaie și fierbeți fără capac până obțineți consistența de care aveți nevoie. Adică, evaporați excesul de umiditate. Acest pas eu, nu l-am făcut pentru că am obținut consistența dorită îndată după ce am măcinat legumele.
👩🍳 Dacă aveți de gând să pregătiți icra de dovlecei pentru iarnă, atunci faceți acest lucru: Fierbeți icra de dovlecei, adăugați oțetul, amestecați și turnați în borcane sterilizate. Închideți cu capacele sterilizate, întoarceți borcanele peste capace, înfășurați (de exemplu cu o pătură) și lăsați așa până se răcește complet. Deci, irca de dovlecei v-a dura un an întreg.
🍽️ Poftă bună alături de cei dragi!♥️
Icra de dovlecei poate fi păstrată în frigider până la trei săptămâni.
Comentarii