SOLEANCĂ - ciorbă de origine rusească, care de obicei se prepară după o masă festivă, când au rămas multe bucăți de mezeluri, afumături, cărnuri etc.
Rețeta pas cu pas:
✍️ INGREDIENTE
- 700 gr carne de vită
- 1,200 kg mezeluri, afumături etc. (asortați 4-5 feluri)
- 3 litri de apă
- 1-2 linguri ulei, după gust
- 200 gr ceapă (2 bucăți)
- 150 gr morcov (1 bucată)
- 200 gr castraveți marinați
- 140 gr pastă de roșii (7 linguri)
- 200 ml bulion de castraveți marinați, după gust
- piper negru măcinat după gust
- 1-2 frunză de dafin, după gust
- 80 gr capere sau 5 linguri
- 150 gr măsline, după gust
- smântâna după gust
- lămâie după gust
- pătrunjel tocat după gust.
⚖️ Cantitatea de ingrediente este pentru o cratiță de 5 litri.
👩🍳MOD PREPARARE
1️⃣ Să începem să pregătim bulionul: Spălați carnea de vită, puneți-o intr-o cratiță, acoperiți-o cu apă. Puneți-o la foc.
2️⃣ Când începe să fiarbă, scurgeți apa împreună cu spuma rezultată.
3️⃣ Într-o cratiță puneți carnea de vită, turnați 3 litri de apă. Puneți-o din nou la foc și având grijă să îndepărtați periodic spuma.
4️⃣ Când dă în clocot: adăugați o ceapă întreagă, morcov, țelină, rădăcini de pătrunjel (după gust). Acoperiți cratița cu capac și lăsați să fiarbă la focul mic până carnea este gătită.
5️⃣ De îndată ce carnea este gătită_scoateți ceapa, morcovul (nu le vom folosi în ciorbă). Apoi scoateți carnea și lăsați-o să se răcorească.
6️⃣ Acum strecurați bulionul printr-o strecurătoare cu pânză fină, apoi turnați-o într-o cratiță de 5 litri.
7️⃣ Ceapa rămasă tăiați-o cubulețe.
8️⃣ Curățați de coajă castraveții și tăiați în fâșii sau cubulețe.
9️⃣ Mezelurile, afumăturile tăiați în fâșii, cubulețe (după preferință).
1️⃣0️⃣ Carnea de vită tăiați în fâșii sau cubulețe.
1️⃣1️⃣ Într-o tigaie prăjiți puțin mezelurile și afumăturile. (De obicei când se prăjesc, mezelurile, afumăturile etc., nu este necesar ulei în tigaie. Dar dacă carnea afumata este fara grăsime, atunci se adaugă puțin ulei la prăjire).
1️⃣2️⃣ Transferați-le într-un bol și lăsați deoparte.
1️⃣3️⃣ În tigaia preîncălzită cu puțin ulei, prăjiți ceapă până devine transparentă.
1️⃣4️⃣ Apoi adăugați pasta de roșii, împreună cu castraveții. Prăjiți-le la foc mic, timp de 2 minute.
După adăugați 200 ml din bulionul de carne de vită, gătit.
Acoperiți cu capacul și lăsați să fiarbă la focul mic, timp de 6 minute.
1️⃣5️⃣ Puneți cratița cu bulionul de carne pe foc. Când începe să fiarbă, adăugați mezelurile, și carnea de vită. Fierbeți-le timp de 6 minute la focul mic. Îndepărtați periodic spuma.
1️⃣6️⃣ După timpul necesar, adăugați prăjitura.
1️⃣7️⃣ Apoi turnați bulionul de castraveți marinați. Lăsați să fiarbă timp de 7 minute la foc mic.
1️⃣8️⃣ După timpul necesar adăugați frunza de dafin, piperul negru măcinat, capere, măsline și sare_ numai dacă este necesar. Opriți focul, acoperiți cratița cu capac și lăsați să se infuzeze timp de 20 minute.
1️⃣9️⃣ Scoateți frunza de dafin și SOLEANCA este gata.
🍽️ Serviți SOLEANCA, însoțiți-o cu o felie de lămâie, pătrunjel tocat și smântână.
Un deliciu!
Poftă bună alături de cei dragi!❤️
Comentarii