- 500 gr făină- 270 ml lapte călduț
- 1 ou mediu (trebuie sa fie la temperatutra camerei)
- 7 gr drojdie uscată
- 50 ml ulei
- 50 gr zahăr
- 6 gr vanilie
- sare un praf
- 1 linguriță de coajă de lămâie răzuită sau portocală.
▪️ Pentru umplere:
- 150 gr unt moale
- 150 gr zahăr
- 1 lingură de scorțișoară
- stafide - după gust.
👩🍳MOD PREPARARE
1️⃣ Într-un bol puneți stafidele, turnați apă clocotită și lăsați timp de 10 minute.
Apoi le scoateți pe o strecurătoare și le uscați cu un prosop.
2️⃣ Într-un bol punem laptele călduț, zahărul, sarea, vanilia și coaja răzuită de lămâie, portocală - amestecați până se dizolvă sarea și zahărul.
3️⃣ Într-un bol separat cerneți făina, adăugați drojdia uscată - amestecați-le.
4️⃣ Faceți o adâncitură în centru: turnați laptele, adăugați oul.
Amestecați și frământați. După 5 minute de frământare, adăugați câte puțin uleiul.Frământați până obțineți un aluat moale elastic și nelipicios.
5️⃣ Rotunjiți aluatul, apoi puneți-l în bol uns cu puțin ulei.
Acoperiți cu o folie alimentară și faceți 5 găuri. Lăsăm la dospit, la călduț timp de 1,5 oră.
6️⃣ Pregătiți tava, tapetați cu hârtie de copt, puneți un inel reglabil sau formă pentru cozonac cu diametrul 20 cm. Ungeți interiorul cu unt și presurați cu făină.
7️⃣ După timpul dospirii, răsturnați aluatul pe suprafața de lucru - unsă cu puțin ulei și rotunjiți.
Apoi, începeți să-l întindeți sub formă de dreptunghi, măsurând aproximativ 30 cm lățime pe 40 cm lungime.8️⃣ Ungeți cu untul moale,
presurați cu zahăr și scorțișoară, apoi pe mijloc stafidele. Puneți prima treime din aluat pe mijloc și la fel ungeți cu untul moale,
presurați zahăr, scorțișoară și puneți stafide.
Îndoiți-l din nou pe a treia parte de aluat. Rezultatul este o fâșie de lățime 10 cm și lungime 40 cm.9️⃣ Tăiați-l în trei, dar nu tot, pe un capăt lăsați undeva 3-4 cm.
Împletiți-l și aveți grijă ca tăietura să rămână în exterior. Uniți capetele de jos și acum cu mare atenție inversați ruloul cu tăietura pe suprafața de lucru.
Apoi, rostogolește-l într-un bulgăre: stăruindu-ne deasupra să aibă o formă frumoasă.
1️⃣0️⃣ Rotunjiți ușor și puneți-l în formă.
Acoperiți cu folie alimentară și lăsați-l să crească la loc cald timp de 1 oră.
1️⃣1️⃣ Dați în n cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 °C funcția sau simbolul sus-jos, pe a doua treaptă de jos a cuptorului si coaceti timp de 50-55 minute.
Dacă pe parcursul coacerii cozonacul se rumenește prea repede, acoperiți cu folie de aluminiu.
▪️ Lăsați Cozonacul să se răcorească, apoi scoateți forma și puneți-l pe un grătar până se răcește complet.
Presurați cu zahăr pudră.
Spor la gătit și poftă bună alături de cei dragi!!♥️
Comentarii