Fotografia mea
Mariana Plotnic Codrean
Trento, Trentino-Alto-Adige, Italy

Tort IDEAL

Acest tort este cu o textură moale și o aromă ușoară de miere. Cremă de smântână cu umplutură de vișine ușor acrișoară. 🥰Uneori poate nu este ușor să facem un tort în condiții casnice - dar nici cel mai delicios tort cumpărat din magazin, nu poate fi comparat cu deserturile de casă. Rețeta pas cu pas:  ✍️ INGREDIENTE   - 100 gr miere de albine (în această rețetă am folosit mierea de salcâm) - 150 gr unt  - 1 linguriță de bicarbonat de sodiu(7gr) -1 linguriță de oțet - 2 buc. ouă medii (110-119gr) - 90 gr zahăr brun (puteți înlocui cu zahărul alb) - 1 lingură de rum (sau coniac, whisky, vodcă fără miros) - 490 gr făină+(10 gr p/u suprafața de lucru). ◾ CREMĂ  - 1,200 kg de smântână rece (gramajul p/u smântână este deja eliberată de zer) - 180 gr zahăr pudră - 1 linguriță esență de rom. 📍Crema se prepară din smântâna cu conținut de la 30% grăsime📍 ◾ UMPLEREA   - 200 gr vișină (proaspete sau congelate). ◾ CREMA ganache simplu: - 80 gr ciocolată albă - 40 ml frișcă lichidă de la 35% gră

PITA pâine cu buzunar

 PITA - este unul dintre cele mai vechi tipuri de pâine preparată de om. Este aromat, gustos și diferit deoarece se umflă foarte mult în timpul procesului de gătire. Straturile de aluat se separă rapid unele de altele formând un „buzunar”; în centru.


 

Pâinea de buzunar poate fi umplută cu diverse umpluturi de carne, legume, sosuri etc.


 

Reteta pas cu pas:

✍️ INGREDIENTE: 

- 500 g faina +- 50 g faina pentru suprafata de lucru 

- 320 ml apă fierbinte 

- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata 

- 20 g zahar (1 lingura)

- 1,5 lingurite de sare 

- 20 ml ulei de masline sau de floarea soarelui.


 

    👩‍🍳 METODA DE PREPARARE 

1️⃣ Într-un recipient, măcinați drojdia proaspătă, adăugați zahărul


și amestecați până la omogenizare.

2️⃣ Apoi adăugați 3 linguri de apă caldă și 2 linguri de făină.


Se amesteca totul pana se incorporeaza (faina, apa conform cantitatii de ingrediente scrise).

3️⃣ Acoperiți vasul și lăsați la loc cald timp de 20 de minute, pentru ca drojdia să se activeze și să își dubleze volumul.

4️⃣ Între timp, cerneți făina într-un bol mare, adăugați sarea și amestecați.


5️⃣ Faceți o adâncitură în centru în care turnați drojdia activată.



6️⃣ Adăugați uleiul și restul de apă. Se amestecă cu o spatulă,


deoarece aluatul va fi lipicios la început.

❗️Nu mai adăugați făină❗️ Apoi continuați să frământați cu mâna sau cu mixerul planetar, aproximativ 10-15 minute, până obțineți un aluat moale, elastic și nelipicios. 

❗️Aluatul pentru painea PITA trebuie sa fie moale.

7️⃣ Întoarceți aluatul pe suprafața de lucru înfăinată.


8️⃣ Rulează-l și transferă-l într-un castron mare. 

9️⃣ Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați la crescut la loc cald timp de 40 de minute.


 

🔟 După ce a trecut timpul necesar pentru ca aluatul să crească,


(aluatul va fi lipicios și mai moale)

Întoarceți-l cu susul în jos pe o suprafață de lucru bine făinată.

 

1️⃣1️⃣ Acum începeți să împărțiți aluatul în bile de 95 g fiecare. Am 9 bucăți. 

🟨Dacă vrei ca bucățile de PITA să fie mai mici, poți împărți 70g în 12 bucăți, 60g în 14. ❗️Nu mai mici, altfel nu vei primi PITA cu un buzunar la mijloc. 

1️⃣2️⃣ Rotunjiți fiecare bucată și transferați-le pe o suprafață bine făinată ❗️dispărțiți-le astfel încât să nu se lipească pe măsură ce cresc.


1️⃣3️⃣ Se presara apoi faina pe fiecare bila, altfel filmul nu se va lipi de aluat.

1️⃣4️⃣ Acoperiți bilele cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 30 de minute.


1️⃣5️⃣ După timpul necesar ca aluatul să se odihnească, încălziți cuptorul. Setați funcția sau simbolul sus-jos la o temperatură de 250°C. Asigurați-vă că lăsați tava în cuptor cu partea inferioară în sus, pe al doilea raft inferior al cuptorului.


🥰 Astfel vom avea o vatră caldă pentru a coace pâine în buzunar. 

1️⃣6️⃣ Acum întindeți ușor biluțele de aluat pe suprafața de lucru cu făină cu ajutorul unui sucitor.


  Cu greutatea de 95 g intr-un disc de 14 cm in diametru.

Bilele cu greutatea de 70 g, intr-un disc de 12 cm in diametru.

❗️Nu mai mult❗️și 3-4mm grosime❗️Nu te mai subțire❗️Altfel nu vei primi PITA cu un buzunar în mijloc.

🍚 Presărați făină pe suprafața de lucru de câte ori aveți nevoie, pentru ca PITA să nu se lipească de masă și de sucitor.


1️⃣7️⃣ Transferați dintr-o singură mișcare bucățile de aluat întinse pe hârtie de copt, distanțate una de alta, astfel încât să nu se lipească. 

1️⃣8️⃣ Acoperiți-le cu o cârpă curată sau folie alimentară.

❗️70g pita, aranjați câte 6 bucăți,


95 g fiecare 3 sau 4 bucăți.

🕰Lasa-le sa se odihneasca 15 minute. 

1️⃣9️⃣ Dupa ce a trecut timpul necesar, deschideti cuptorul cat mai repede si asezati/trageti/agitati usor hartia de copt cu cercuri PITA pe tava fierbinte de copt din cuptor - vatra improvizata. 

🕰 Gătiți PITA aproximativ 5-6 minute.

  
Dacă te uiți în fereastra cuptorului, încep să se umfle după primul minut și se formează acel buzunar.

2️⃣0️⃣ Scoateți/trageți hârtia de copt împreună cu PITES-urile din cuptor, lăsând tava în cuptor.

 


 
2️⃣1️⃣ Puneți imediat PITE-ul în pungi și lăsați-le la abur.

 

📌După gătirea la abur, PITA devine moale și elastică. Le poți congela dacă vrei, iar când vrei să le mănânci, decongelează-le și reîncălzește-le. 

2️⃣2️⃣ Repetați același lucru cu a doua, a treia porție..

 Pâinea PITA cu buzunar este gata!


 

📌Dacă totul este făcut corect, după ce tăiați pâinea de-a lungul marginii, veți obține un buzunar în centru, care poate fi umplut cu orice umplutură.


 

Pofta buna alaturi de cei dragi!❤️



Comentarii

URMĂRITORI

POSTĂRI POPULARE ⬇️

Placinte la tigaie cu branza

Cornulete fragede după rețeta mamei mele

ALUAT de PLĂCINTE pufos

Placinte cu Dovleac la tigaie

Tort Muschi de Padure

Tort NAPOLEON cu crema plombir

PAMPUSTE de post cu usturoi

BABA NEAGRĂ

GOGOȘI ca în URSS

GEM DE CAPSUNI cu puțin zahăr, fără gelatină și conservanți

Faceți căutări în acest Blog⬇️