Fotografia mea
Mariana Plotnic Codrean
Trento, Trentino-Alto-Adige, Italy

Tort IDEAL

Acest tort este cu o textură moale și o aromă ușoară de miere. Cremă de smântână cu umplutură de vișine ușor acrișoară. 🥰Uneori poate nu este ușor să facem un tort în condiții casnice - dar nici cel mai delicios tort cumpărat din magazin, nu poate fi comparat cu deserturile de casă. Rețeta pas cu pas:  ✍️ INGREDIENTE   - 100 gr miere de albine(în această rețetă am folosit mierea de salcâm) - 150 gr unt  - 1 linguriță de bicarbonat de sodiu(7gr) -1 linguriță de oțet - 2 buc. ouă medii (110-119gr) - 90 gr zahăr brun (puteți înlocui cu zahărul alb) - 1 lingură de rum (sau coniac, whisky, vodcă fără miros) - 490 gr făină+(10 gr p/u suprafața de lucru). ◾ CREMĂ  - 1,200 kg de smântână rece (gramajul p/u smântână este deja eliberată de zer) - 180 gr zahăr pudră - 1 linguriță esență de rom. 📍Crema se prepară din smântâna cu conținut de la 30% grăsime📍 ◾ UMPLEREA   - 200 gr vișină(proaspete sau congelate). ◾ CREMA ganache simplu: - 80 gr ciocolată albă - 40 ml frișcă lichidă de la 35% grăsi

Cozonac pufos cu stafide

 Am testat multe rețete de cozonac și mereu am revenit la aceasta - este pur și simplu GUSTOS ȘI PUFOS!


Desertul tradițional de pe masa fiecărei familii de Crăciun🎀
 
 

Rețeta pas cu  pas: 

  ✍️INGREDIENTE

- 7 gr drojdie uscată 

- 100 ml lapte cald 

- 60 gr iaurt la temperatura camerei 

- 42 gr (2 linguri) - miere de albine lichidă 

- 1 lingură de coajă rasă de lămâie 

- 120 gr zahăr 

- 5 gr (0,5 lingură) de coniac sau alt alcool tare 40% 

- un praf de sare 

- 1 fiolă esență de rum 

- 2 buc. ouă mari la temperatura camerei 

- 2 gălbenușuri de ou la temperatura camerei  

- 570 gr făină 

- 50 gr untură de porc nesărată-"SALO" la temperatura camerei 

- 75 gr unt la temperatura camerei

📍Contează mult să alegeți ingredientele proaspete și de calitate📍

✅️SALO👇

    ▪️ UMPLEREA - poate fi schimbată după preferință și gustul Dumneavoastră 

- 120 gr stafide 

- 120 gr coniac - să înmuiați stafidele.


    ▪️ Pentru a unge suprafața cozonacului înainte de coacere: 

- 1 gălbenuș de ou cu 1 lingură de apă.


   ▪️ ORNAT - după preferință:

- fulgi de migdale 

- zahăr granulat pentru decor.


       👩‍🍳MOD PREPARARE:

🌡️Camera în care se va frământă trebuie să fie bine încălzită, la fel toate ingredientele să fie la temperatura camerei, iar laptele trebuie să fie cald.

1️⃣ Într-un recipient, puneți drojdia uscată, 50 gr de făină și 0,5 lingură de zahăr - din cantitatea scrisă.


2️⃣ Apoi turnați laptele cald 
 
amestecați până se încorporează.

3️⃣ Lăsați la loc cald pentru ca drojdia să se activeze și tripleze volumul, aproximativ timp de 10-15 minute.

4️⃣ După prima creștere 

amestecați din nou drojdia activată


și lăsați să crească a doua oară.

5️⃣ După a doua creștere, 
amestecați din nou drojdia activată 

și lăsați să crească a treia oară.

6️⃣ După cele trei creșteri 


amestecați drojdia activată.
 
7️⃣ Apoi adăugați:  iaurtul, mierea de albine, coaja rasă de lămâie, zahărul, coniacul, sarea, esența de rum, ouăle și gălbenușurile.

8️⃣ Amestecați până la omogenizare.

9️⃣ Într-un bol încăpător cerneți făina de 2 ori, p/u a fi aerată și cozonacul va crește frumos.

🔟 Faceți o mică adâncitură în mijloc


și turnați compoziția lichidă.

1️⃣1️⃣ Frământați până se desprinde de mâni, să obțineți un aluat neted și elastic. 

📍Puteți frământă manual sau cu mixer planetar.

1️⃣2️⃣ Rotunjiți aluatul


și puneți-l, într-o pungă de peliculă alimentară

unsă cu puțin ulei.

1️⃣3️⃣ Scoateți aerul din pungă

și lăsați-l la loc cald ca să crească, timp de 1,5 oră până își dublează volumul.


 1️⃣4️⃣ Între timp: înmuiați stafidele în coniac. Lasați-le cât timp crește aluatul.

1️⃣5️⃣ După 1,5 oră


am obținut aluatul bine crescut.

1️⃣6️⃣ Acum începeți să adăugați în trei etape - untul și untura la temperatura camerei.


1️⃣7️⃣ Frământați până se absoarbe toată grăsimea.

1️⃣8️⃣ Acum continuați să frământați și să bateți aluatul de suprafața de lucru, aproximativ de 50 de ori. 

✅️ Trebuie să obțineți aluatul pentru cozonac neted, moale și elastic.

1️⃣9️⃣ Rotunjiți aluatul și puneți-l, din nou în pungă unsă cu puțin ulei.

 

2️⃣0️⃣ Scoateți aerul din pungă


 și pentru a doua oară lăsați-l,  la loc cald ca să crească, timp de 1,5 oră până își dublează volumul.

2️⃣1️⃣ După timpul necesar, strecurați stafidele și eliminați surplusul de umezeală cu prosoape de hârtie.

2️⃣2️⃣ Pregătiți două forme de cozonac cu dimensiunile de 12 cm×25 cm. Tapetați-le cu hârtie de copt.

 

2️⃣3️⃣ După 1 oră și 30 de minute am obținut un aluat bine crescut.

 
📍 Înainte să pregătiți aluatul pentru formă, ungeți-vă mâinile și suprafața de lucru cu puțin ulei📍

2️⃣4️⃣ Scoateți aluatul pe suprafața de lucru unsă cu puțin ulei și împărțiți-l în șase bucăți egale, aproximativ de 191 gr una. 

2️⃣5️⃣ Rotunjiți fiecare bucată de aluat, acoperiți-le cu folie alimentară. Lăsați-le să se odihnească timp de 5 minute.


😇Faceți forma, împletitura după preferință😇

2️⃣6️⃣ Întindeți bucățile de aluat cu sucitorul sub formă dreptunghiulară de aproximativ de 15 cm×30 cm.


2️⃣7️⃣ Presărați câte 20 gr de stafide pe fiecare bucată și rulați sub formă de rulou.


2️⃣8️⃣ Lipiți bine "cusutura"

și așezați-le cu "cusutura" în jos.

📍Acoperiți-le cu folie alimentară cât lucrați, astfel se usucă📍

 2️⃣9️⃣ Apoi întindeți-le încă puțin, ca să devină mai lungi și mai subțiri.

3️⃣0️⃣ Împletiți-le


și așezați-le în forma de copt.

3️⃣1️⃣ Acoperiți forma de copt cu folie alimentară pentru ca aluatul să nu se usuce. 

3️⃣2️⃣ Lăsați-le la loc cald ca să crească timp de 1 oră.

3️⃣3️⃣ După timpul de creștere,  ungeți suprafața cozonacului cu gălbenușul bătut cu o lingură de apă. 

 

3️⃣4️⃣ Ornați cu nuci și zahăr - după gust și preferință.

3️⃣5️⃣ Dați în cuptorul preîncălzit la temperatura de 170°C funcția sau simbol sus-jos. Coaceți pe prima treaptă de jos a corpului, aproximativ timp de 40-45 minute - depinde de cuptorul fiecăruia. 

 ❗️Foarte important este să nu deschideți cuptorul în timpul coacerii a cozonacului, ca să nu se lase❗️

3️⃣6️⃣ După 45 minute de coacere, verificați dacă este gata cu un frigărui de lemn. 

❗️Dacă interiorul este încă crud și frigăruia de lemn iese cu aluat lipicios, puteți reduce puțin temperatura. Acoperiți cozonacul cu folie de aluminiu ca să nu se ardă deasupra și continuați coacerea❗️

3️⃣7️⃣ Scoateți cozonacul din cuptor. Lăsați cozonacul în formă până să se răcoresc, aproximativ timp de 30 minute.

 3️⃣8️⃣ Scoateți cozonacul din formă. Așezați-i pe un grătar ca să se răcească în voie. 

📍Nu lăsați cozonacul în formă să răcească complet, pentru că transpiră și va deveni cleios📍

Cozonacul este gata!


 Savurați cu plăcere alături de cei dragi!♥️


 
 

 
 

 
 

Comentarii

URMĂRITORI

POSTĂRI POPULARE ⬇️

Placinte la tigaie cu branza

Cornulete fragede după rețeta mamei mele

ALUAT de PLĂCINTE pufos

Placinte cu Dovleac la tigaie

Tort Muschi de Padure

Tort NAPOLEON cu crema plombir

PAMPUSTE de post cu usturoi

BABA NEAGRĂ

GOGOȘI ca în URSS

GEM DE CAPSUNI cu puțin zahăr, fără gelatină și conservanți

Faceți căutări în acest Blog⬇️